Wedstrijdverslagen

Westzaan, 27-05-2017 - Bloedheet, groot veld, zware tegenstander en veel zon, dat waren vooraf de kernwoorden voor de partij van EKVA 2 tegen Roda 2 in de laatste speelronde van de competitie. In Almere ging EKVA er nog kansloos af, dit keer verliep het een stuk positiever en won de ploeg zelfs: 13-15.

Na een lange heenreis door de Caraïben van Nederland, over de dijk van Lelystad naar Enkhuizen, langs Hoorn, Lutjebroek en Hoogkarspel kwamen de Almeerders een halfuur voor aanvang aan in het pittoreske Westzaan. Met veel vocht al in het lichaam begonnen de 16 spelers en 'Meneer de Scheidsrechter' aan hun 70 minuten in de hitte. En de start voor de gasten uit Almere was prima. Via een schot van 10 meter van aanvoerder Sander van Gilst werd het 0-1, gelijk gevolgd door een one-hander doorloopbal van Krista Bakker. Maar zo makkelijk zou het zeker niet gaan in het restant van de partij. Het werd een gelijkopgaande strijd, waarbij EKVA met verzorgd korfbal de kansen zocht vanuit het schot na een goed georganiseerde aanval, terwijl Roda het moest hebben van de slimmigheidjes, de balletjes over de verdediging heen om af te ronden met een kleine kans. Zeker de Almeerse heren in het eerste verdedigingsvak, Michael de Ruijter en Arjen Klinkenberg hadden moeite om in de eerste 35 minuten een antwoord te vinden op dit spel. Toch wist Roda hier niet optimaal van te profiteren, scoorden ze moeilijk en waren 2 rake schoten van Klinkenberg belangrijk om naast de thuisploeg te komen. Bij rust stond het dan ook gelijk.

Tijdens de pauze was het voornamelijk zaak om op adem te komen, af te koelen en veel te drinken. Met de kleine tactische aanpassingen door coach Merijn van Bussel moest het verdedigend iets steviger staan en moest Roda daarmee wat meer onder druk komen te staan. Maar het was in het begin van de tweede helft niet zozeer het verdedigen van EKVA waar het probleem zat, voornamelijk het aanvallen bleek lastig. Stefan Nierop had een lager schotpercentage dan gewoonlijk en zijn zo gewenste goals kwamen pas laat, maar hij maakte veel goed met een heerlijk killerblok dat zijn tegenstander niet snel zal vergeten. Met van Gilst heel hard bikkelend tegen een beer in de rebound zat ook in de paalzone een probleem en dus kwam er meer druk te liggen op Bakker en Anouk van Beckhoven, die beiden niet bekend staan als pure puntaanvallers en goaltjesdieven.

In het andere vak speelden de 4 zoals eigenlijk al het hele seizoen: gedisciplineerd en continu dezelfde aanvallen herhalend. Het leidde daar voornamelijk tot de goals van Klinkenberg en Demi Schröder, precies zoals was afgesproken, gesteund door de rake strafworpen van Michael de Ruijter. Verdedigend zat in dit vak vooral de grootste uitdaging in het geconcentreerd en fit blijven in de bizarre temperaturen, maar ondanks dat ze het zwaar had was Lisanne Schingenga echt niet van plan om een stapje opzij te doen voor haar tegenstandster, koekoek!

In de slotfase pakte EKVA toch de kleine voorsprong omdat de goaltjes wat makkelijker vielen, zat de beleving er ontzettend goed in en bleek ook onderlinge communicatie weer doorslaggevend in het goede verdedigen. De zege werd niet meer uit handen gegeven, doordat het eerste (en ook laatste) aanvalsvak waanzinnig uitverdedigde en zo 2 keer de bal terughaalde. Eindstand: 13-15!

Een knappe zege in de laatste pot van het seizoen, daarmee de laatste wedstrijd van Lisanne Schingenga en vandaag bankzitter Mathijs Pot binnen de EKVA-selectie. Met deze zege is de doelstelling behaald, want EKVA 2 sluit het veldseizoen af op de gedeelde 3e plek in de poule, een prima resultaat, zeker ook dankzij goede begeleiding van van Bussel en Paul Munting!