Pijnlijke nederlaag EKVA 2 in Ermelo

Ermelo, 13-05-2017 – In een bloedstollend spannende wedstrijd op het grote kunstgrasveld van Dindoa in Ermelo heeft EKVA 2 de punten uit handen gegeven. Bij rust stonden de Almeerders op voorsprong, maar in de tweede helft konden ze het niet volhouden en werd het resultaat een minieme nederlaag: 16-15.

In de thuiswedstrijd tegen Dindoa 4 aan het begin van dit seizoen had EKVA laten zien mee te kunnen met de ervaren tegenstander. Toen was het alleen de eerste helft waarin de ploeg bij bleef, nu was het belangrijk om de hele wedstrijd scherp te zijn. In een korte voorbespreking gaf coach Merijn van Bussel aan dat het belangrijk was om als vak afspraken over het spel te maken en je daaraan aan te houden, de coach was er slechts om het vak aan het de afspraken te houden. En de duidelijk gemaakte afspraken zorgden ervoor dat EKVA uitstekend begon. Verdedigend was het 5 minuten zoeken, maar daarna volgde de ene onderschepping na de andere en stond de defensie als een huis. Aanvallend was het misschien nog wel beter. In de vorige wedstrijd op groot veld had EKVA moeite gehad met de grote afstanden, maar nu werd het spel uitstekend verkleind, snel de rebound ingevuld en van daaruit gespeeld zoals voor de twee vakken gewoon was. Het eerste aanvalsvak, met Mathijs Pot opererend vanuit de rebound, Sander van Gilst als echte puntspeler loepzuiver schietend vanaf een meter of 6, Anouk van Beckhoven die zoals altijd precies op het juiste moment in de aangeef kwam en Krista Bakker die veelal Pot ondersteunde in de rebound. De aanvallen liepen als een trein, de doelpunten vielen en de toeschouwers stonden regelmatig op de banken te juichen. Bij rust stond EKVA dan ook zeer terecht met 5-8 voor, en kreeg het in de kleedkamer complimenten van coach van Bussel voor de scherpte, het onderling communiceren en het vertrouwen in elkaar.

In de tweede 35 minuten moest de voorsprong behouden worden om op die manier 2 ontzettend belangrijke punten te pakken in de strijd voor de top 3. Maar de eerste paar minuten na rust waren dramatisch. Aanvallend werd niet meer in de structuur van de eerste helft gespeeld, werd veel balverlies geleden en volgden de tegengoals elkaar in rap tempo op waardoor het van 5-8 opeens 10-8 werd. Het eerste verdedigingsvak, wat tot dan toe zo strak had staan spelen had het zeker in het begin van die tweede helft zwaar. De frustraties liepen wat hoger op omdat de scheidsrechter werkelijk waar helemaal nergens voor floot en zo een groot aantal duidelijk strafworpen niet gaf. Zeker in een lastige fase is dat mentaal lastig voor zo’n jonge ploeg. Toch pakte EKVA het wel weer goed op. Een raak schot van Arjen Klinkenberg zonder rebound hielp de ploeg naar 12-12, Michael de Ruijter kreeg in de paalzone wat meer grip op zijn tegenstander en Lisanne Schingenga bood de mogelijkheid om elke keer aanvallend op de juiste plek de aangeef neer te zetten. Met de dreiging van Demi Schröder op het schot bleef ook dit vak gevaarlijk. In de slotfase bracht invaller Stefan Nierop zijn ploeg met een doorloopbal op 14-15, sleepte er hierna een strafworp uit, maar die werd op dit cruciale moment niet benut door Sander van Gilst. Dindoa kwam gelijk door een vrije bal en ging de laatste minuut in met 15-15. Waar het eerste verdedigingsvak zo strak stond aan te vallen en weinig fouten maakte, ging het juist nu wel fout. Schröder schoot op het totaal verkeerde moment toen Dindoa met 3 spelers in de rebound stond, de bal ging razendsnel naar de overzijde van het veld en een van de dames van Dindoa schoot van 8 meter raak. Een tegenaanval kon niet meer worden opgezet door EKVA en zo was de teleurstelling ontzettend groot toen de scheidsrechter bij 16-15 affloot.

Een volkomen onnodige nederlaag voor de Almeerders, die een uitstekende eerste helft niet kunnen belonen met punten. De top 3 lijkt uit zicht, er staan alleen nog 2 wedstrijden op het programma om het seizoen met een redelijk goed gevoel af te sluiten. Maar deze laatste 2 minuten tegen Dindoa zullen nog wel even heel erg veel pijn doen….