EKVA 2 maatje te groot voor Fiducia

Vleuten, 12/02/17 - In de 12e speelronde van het zaalseizoen is nogmaals gebleken dat de veel scorende machine van Merijn van Bussel en Paul Munting toch zeker bij de 4 beste ploegen uit de poule behoort en duidelijk beter is dan de nummers 5-8. Laagvlieger Fiducia moest het in eigen huis afleggen tegen de Almeerders: 18-24.

In Almere was deze wedstrijd in 18-18 geëindigd, waar de thuisploeg beter was, en dus EKVA was er zeer op gebrand om nu revanche te nemen. In de eerste van de 3 'finales' (komende weken nog tegen Fortissimo en Tempo) moesten overtuigend 2 punten gepakt worden. En de start was veelbelovend voor de Almeerders. Het eerste aanvalsvak liep weer als een trein, met de gevaarlijke inwaartse acties van topscorer Stefan Nierop als belangrijk wapen, ondersteund door de zuiver schietende dames in het vak, Kirsten Horrée en 'Het Kuikentje' Krista Bakker. EKVA kwam al snel op voorsprong, liep uit naar 2-5 en was van plan om die voorsprong in het resterende deel van de wedstrijd niet meer uit handen te geven. De ploeg van oude bekende Frits Visser bleef echter wel mee scoren, voornamelijk profiterend van een aantal verdedigende foutjes, waardoor Fiducia van korte afstanden kon afronden. Maar tot een echte aansluiting of zelfs gelijkmaker kwam het niet. EKVA bleef aanvallend scherp en gefocust, waardoor ze met een voorsprong van 3 punten de rust in gingen: 9-12.

Gelijk na rust werd de wens om Fiducia flink aan te pakken gelijk op het veld duidelijk. Verdedigend kwam er nog wat meer scherpte dan in het eerste deel, de foutjes gingen eruit, en dat terwijl er aanvallend wel even veel door gescoord werd. Aanvoerder Sander van Gilst moest defensief alle zeilen bijzetten om het dicht te houden, en kreeg offensief de kans om op adem te komen omdat Michael de Ruijter spatzuiver schoot. Omdat in dat vak Demi Schröder steeds de belangrijke goals maakte en Lisanne Schingenga met wat slimme balletjes net zo hard hielp om het verschil groot te maken, kwam er een minuut of 20 voor tijd het moment dat de thuisploeg brak. In een paar minuten schoot de score van 11-14 naar 13-21, waarmee het gat definitief gemaakt was en de punten in de tas zaten. De grote uitblinker vanmiddag was met afstand Mathijs Pot. Normaal gesproken een degelijke korfballer, maar deze wedstrijd de belangrijke doelpuntenmaker, die zelfs bijna een doorloopbal wist te scoren! Het leverde hem zelfs een publiekwissel op, waarbij Julian Bunschoten (A1) de kans kreeg om zich te laten zien bij de senioren. Tegelijk met hem kwam Daniëlle Barendrecht in het veld voor Schingenga, en zij zorgde in aanvallend opzicht gelijk voor gevaar met razendsnelle acties. Twee minuten voor tijd mocht ook het zusje van, Anna Schingenga, haar opwachting maken, waarmee het trio A1-spelers in het veld compleet was. In combinatie met de 5 vaste spelers uit 2 sleepten de Almeerders de zege uit het vuur: 18-24.

Met nog 2 speelrondes te gaan staat EKVA stevig op de 4e plek in de poule, met nog kans om een plekje te stijgen. Eerst 2 weken vakantie, daarna nog 2 finales om op het podium te eindigen!