60 minuten knokken met 2 punten als beloning

Almere, 28-01-17 - EKVA 2 heeft de felbegeerde revanche op GKV (H) 2 te pakken. Nadat in Den Haag met een slechte wedstrijd van de Almeerders met 15-13 werd verloren, was nu zeker in de tweede helft de beleving en de wil om te winnen duidelijk aanwezig. En met succes, EKVA won de thriller met 23-22.

De openingsfase was zeker niet voor de thuisploeg. Het eerste aanvalsvak draaide wel goed, met voornamelijk 'comeback-kid' Michael de Ruijter als doeltreffend eindstation. Samen met een vrije bal van Kirsten Horrée en een schot van Sander van Gilst zorgde dit vak voor de eerste 5 Almeerse goals. Het andere aanvalsvak had meer moeite in de beginfase. De schoten werden op verkeerde momenten genomen waardoor de aanval vaak na 1 poging over was, de rebound stond niet goed ingevuld en er werden in het positiespel fouten gemaakt. Pas een minuut of 10 voor rust, toen er na overleg wat anders werd geprobeerd, ging het beter lopen. Met Lisanne Schingenga als vanouds heersend in de rebound, Demi Schröder wat meer in de aangeef en Jesse Kleijn als belangrijkste aanvaller, kwam ook dit vak makkelijker tot scoren. Zo kwam EKVA in die eerste helft na achterstanden van 2-6, en 6-10 uiteindelijk in de laatste 2 minuten van het eerste deel erop en erover bij de Hagenezen. Na 30 minuten was het 12-11 in Almeers voordeel, waarbij die inhaalrace vooral mentaal een enorme boost gaf.

In de kleedkamer gaven coaches Merijn van Bussel en Paul Munting aan dat de ploeg steeds beter in de wedstrijd was gegroeid. Een moeizame openingsfase, maar een sterk einde van de eerste helft, wat de opzet moest zijn voor een mooi eindresultaat. Wel verdedigend een tandje scherper, continu druk houden op de tegenstander om vrije schoten van 2 benen te voorkomen.

Maar ondanks dat EKVA de betere ploeg was, zeker aan het eind van de eerste helft, kwamen ze in het begin van de tweede helft nog niet echt los van de taaie ploeg die GKV is. Het verschil werd lange tijd niet groter dan 2 punten, waarbij het vooral aanvoerder van Gilst was die zijn ploeg scorend op sleeptouw nam. Toen Schingenga met een fantastische wegtrekbal, en even later Kleijn met een droge knal van afstand de stand naar 20-16 tilden, leek het pleit beslecht. Maar in de eindfase bleek niets minder waar. GKV vocht zich in de laatste 4 minuten toch weer terug, waarbij van Bussel na elke tegengoal op de bank zuchtte: "Ik word hier zo moe van....". De aansluitingstreffer viel 2 minuten voor tijd en EKVA wist de laatste pogingen van GKV met hangen en wurgen te doorstaan. De ploeg wint zo knap met 23-22, het gevolg van een wedstrijd lang keihard werken voor elkaar en ook in mindere fases het geloof houden in een goede afloop. De uitblinker deze partij was misschien wel Krista Bakker, die verdedigend ijzersterk was en aanvallend met haar lengte de ene na de andere rebound wegplukte, een sterke pot!

Volgende week bij Synergo kan EKVA 2 zich definitief veilig spelen in de poule, maar de blik is naar boven gericht. Met goede resultaten is er misschien nog wel wat leuks mogelijk....