VAR komt naar EKVA

Almere – Groot nieuws op deze prachtige maandagmorgen, de VAR komt naar het korfbal!

De KNKV heeft EKVA Almere uitgekozen als een van de clubs in Nederland waar met de VAR geëxperimenteerd gaat worden. Uiteraard zijn wij enorm enthousiast over deze pilot van de KNKV. Voorzitter Egbert Smouter reageerde kort na de bekendmaking afgelopen weekend al lyrisch; “Ik ben zelf lange tijd scheidsrechter geweest en dit komt het korfbal alleen maar ten goede!”

Helemaal hetzelfde als in het voetbal zal de VAR niet zijn. Zo zal de naam ietwat anders zijn, bij een spelmoment kan de Korfbal Uitleggend Scheidsrechter (KUS) ingrijpen. Ook zal het voor spelers mogelijk zijn om een KUS-moment aan te vragen bij de scheidsrechter. Bij een positieve KUS-ervaring behoudt een team het recht op een KUS, bij een negatieve KUS-ervaring verliest een team dat recht.

De meningen over de KUS zijn in de korfbalwereld verschillend, ook bij EKVA is nog niet iedereen overtuigd. Vanuit onze vereniging zijn er gemixte reacties, zo reageert Dominique van der Laan nog ietwat behoudend: “Ik hoop dat het spel er eerlijker van wordt, maar wie weet hoe lang zo’n KUS-moment gaat duren. Wie zit er nou te wachten op een KUS van 3 minuten?” Speler van EKVA 7 Dennis Verloop is een stukje positiever: “Het is toch een heerlijk idee dat je als speler tijdens een wedstrijd een KUS aan kunt vragen? Ik vind het een geweldig initiatief!”

De KUS zal vooralsnog alleen bij zaalwedstrijden worden ingezet. In het najaar van 2019 zal de pilot bij onze vereniging starten. Als de pilot succesvol is, wordt de KUS vanaf het seizoen 2020/2021 ingezet bij wedstrijden van de Korfbal League. Op dit moment zoeken we nog vrijwilligers die ons bij deze pilot willen ondersteunen. Een onderdeel hiervan is een vijfdaagse KUS-cursus, welke in september plaats zal vinden. Help jij ons bij deze monsterk(l)us?


Hoofdsponsoren

  • image
  • image
© 2017 EKVA. Alle rechten voorbehouden.