Wijziging peildatum KNKV

Vanaf het seizoen 2017-­‐2018 verschuift de peildatum, die bepaalt in welke leefdtijdscategorie iemand mag spelen, voor alle competities van 1 oktober naar 1 januari. Hiermee komt de peildatum op één lijn met de internationaal gehanteerde peildatum en daarmee ook met de gehanteerde datum van de Regionale Talenten Centra (RTC)-­‐teams. Gevolg is dat de korfballeeftijd van alle spelers geboren tussen 1 oktober en 1 januari in 2017 één jaar hoger zal worden.

Het KNKV komt de clubs tegemoet met een eenmalige dispensatieregeling: alleen in het korfbalseizoen 2017-­‐2018 kan dispensatie verleend worden aan spelers die tussen de oude peildatum 1 oktober, en de nieuwe peildatum 1 januari, geboren zijn, om mee te spelen in een jongere leeftijdscategorie.

Wat betekent dit voor mij, mijn zoon of dochter?

Voor spelers die tussen 2 januari tot en met 1 oktober jarig zijn, verandert er niet zo veel. Zij doorlopen de leeftijdscategorieën F t/m A op de normale manier en spelen twee jaar in elke leeftijdscategorie plus het gebruikelijke derde jaar in de A.

Voor spelers geboren op de data 2 oktober t/m 1 januari verandert er wel degelijk wat. Het gevolg van de wijziging is dat zij niet twee jaar in elke leeftijdscategorie zullen spelen, maar eenmalig al na één jaar door zullen gaan naar een hogere leeftijdscategorie. Voor sommige spelers geldt dat zij daar komend seizoen meteen iets van merken, voor andere spelers treedt dat effect pas merkbaar een jaar later op. Kort gezegd komt het erop neer dat:

• Als deze spelers nu eerstejaars zijn in de leeftijdscategorie F, E, D, C of B, dan kunnen zij volgend jaar niet nog een jaar in deze categorie spelen. Zij gaan volgend seizoen meteen al een leeftijdscategorie omhoog.

• Als deze spelers nu tweedejaars zijn in de leeftijdscategorie F, E, D, of C, dan gaan zij met hun leeftijdsgenootjes over naar een categorie hoger, maar dan zullen zij het jaar daarop meteen weer een categorie omhoog gaan.

• Als deze spelers nu tweedejaars zijn in de leeftijdscategorie B, dan gaan zij met hun leeftijdsgenootjes over naar de A, maar dan zullen zij na twee in plaats van drie jaar overgaan naar de senioren.

In de tabel wordt het effect voor elke groep spelers weergegeven.

NB: het blijft zo dat er in de wedstrijd-­‐ en breedtesport een gemiddelde maximum leeftijd per team geldt, zodat bijvoorbeeld een eerstejaars B speler in een C team mag worden ingedeeld waarin tenminste één eerstejaars C speler speelt ter compensatie.

De JTC is gebonden aan de leeftijdseisen gesteld door de bond en zal de teamindelingen voor het seizoen 2017-­‐2018 baseren op bovenstaande tabel. We zullen de groep kinderen die tussen oktober en januari jarig zijn, medio april informeren over de consequenties die deze nieuwe peildatum voor hen heeft.

We hopen jullie hiermee voldoende duidelijkheid te hebben gegeven. Met sportieve groet,

Jeugd Technische Commissie EKVA

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Hoofdsponsoren

  • image
  • image
© 2017 EKVA. Alle rechten voorbehouden.