Wedstrijdverslagen

Bleiswijk, 6-1-18 - De eerste wedstrijd van 2018 is voor EKVA 2 uitgelopen op een flinke nederlaag. In een vreemde tennishal was tegenstander Weidevogels 2 duidelijk de betere ploeg, maar doe de 23-12 uitslag een grotere afstraffing vermoeden dan het daadwerkelijk was.

Zoals gewend dit seizoen speelde het tweede Almeerse team weer in een andere samenstelling dan de week ervoor. Ditmaal stond Anouk van Beckhoven in de basis, in het eerste verdedigingsvak geflankeerd door Daniëlle Barendrecht, Michael de Ruijter en Arjen Klinkenberg. Aanvallend begonnen Sander van Gilst, Julian Bunschoten, Esmée Labes en Anna Schingenga. Maar in welke opstelling EKVA 2 dit seizoen ook begint, de eerste 15 minuten blijven de kwetsbare fase. Ook vandaag weer, want na een kwartier was de achterstand al 9-3. Goals vielen voornamelijk van de Bleiswijkse heren, die zuiver waren van afstand, mede geholpen door het onzekere verdedigen van de Almeerders. Er werd te veel ruimte weggegeven, en geen juiste keuzes gemaakt tussen pressie verdedigen of achterverdedigen. Na 20 minuten besloot coach Jerry Bakker om aanvallend in te grijpen. Tot dan toe moest de eerste aanval van EKVA het vooral hebben van schoten van de zijlijn, en daar kwamen weinig goals uit. Met Jesse Kleijn in het veld voor Bunschoten kwam er wat meer snelheid en variatie in het vak, en werd er ook gelijk gescoord. Het leidde een fase van 10 minuten in tot rust waarin beide ploegen elkaar wat beter in evenwicht wisten te houden, vandaar de ruststand van 12-5.

Na de pauze probeerden de Almeerse gasten door te pakken. De doelpunten vielen iets makkelijker en de inzet en agressie in de verdediging leidde tot foutjes aan de kant van de thuisploeg. Echter, na 5 minuten in de tweede helft besloot de bijzonder fluitende scheidsrechter dat hij klaar was met het fysieke spel van beide kanten (tenminste, hij was de enige die hier fysiek spel in zag....) en werd nagenoeg elke overtreding bestraft met een strafworp. Zo vielen er in de laatste 20 minuten 8 strafworpen te zien, waarvan er slechts 5 benut werden, 3 voor Weidevogels en 2 voor EKVA. Dit dominerende gedrag van de scheidsrechter sloopte het tempo en het plezier in de wedstrijd volledig, en elke beslissing werd vol verbazing aanschouwd. Toch bleef EKVA vechten voor elke meter en elke bal. Met wat tactische wisselingen bij de heren probeerde Bakker het een en ander, maar het grootste manco vandaag was dat de goals maar niet wilden vallen. Alles ketste uit de korf, net op de rand, en de rebounds kwamen voornamelijk in de handen van de ploeg in het oranje. Zo gebeurde het dat Weidevogels in de tweede helft toch nog ver kon weglopen en uiteindelijk met 11 punten verschil won.

De beste ploeg won deze avondwedstrijd zeker, maar het verschil doet vermoeden dat EKVA kansloos was. Dat was zeker niet het geval, want bij vlagen lieten ook de talentvolle Almeerders zien tot leuke dingen in staat te zijn. Vanaf volgende week start de tweede helft van de competitie en het is voor EKVA zaak om hierin nog zeker 5 of 6 punten te pakken om degradatie te ontlopen.