Vertrouwenscontactpersoon

  Waarom is een vertrouwenscontactpersoon nodig binnen EKVA?

  Het is belangrijk dat de leden van EKVA rekening houden met de grenzen van anderen. Iedereen mag aangeven waar zijn of haar persoonlijke grens ligt, zonder dat daar flauw of raar over gedaan wordt. De vereniging moet immers voor iedereen veilig, vertrouwd en plezierig zijn. Sporters die geconfronteerd grensoverschrijdend gedrag kunnen dat het beste uitspreken. Het liefste tegen degene die het doet, maar als dat niet helpt of de sporter durft dit niet, dan kan hij of zij het beter vertellen aan iemand anders. Thuis of op de club. 

  Wat doet de vertrouwenscontactpersoon?

  De vertrouwenscontactpersoon van EKVA biedt in eerste instantie een luisterend oor bij zaken waar je niet makkelijk over praat. Het gaat hierbij voornamelijk om (seksuele) intimidatie, pestgedrag en/of geweld, maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom je graag met iemand spreekt die onafhankelijk en neutraal is en die buiten de situatie staat. De vertrouwenscontactpersoon luistert en kent de mogelijkheden om hulp te krijgen of een officiële melding te doen.  

  Zit je zelf in een situatie waarbij je een vertrouwenscontactpersoon kunt gebruiken? Wordt je geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag? Maak je je zorgen om iets of iemand in de vereniging en wil je dit met iemand bespreken? Neem dan contact op met de vertrouwenscontactpersonen van EKVA, per email via ekva.vcp@gmail.com, of telefonisch: Ylva Bakker 06-43161630 of Mirjam Postma 06-12742963.

  Is een vertrouwenscontactpersoon hetzelfde als een vertrouwenspersoon?

  Nee, een vertrouwenscontactpersoon is niet hetzelfde als een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenscontactpersoon is een vrijwilliger van de vereniging en daarom een eerste aanspreekpunt. Een vertrouwenspersoon is opgeleid om gericht te handelen bij situaties zoals hierboven gemeld. Vertrouwenspersonen in de sportwereld zijn aangesloten bij NOC*NSF. Meer informatie is te vinden op de website van het NOC*NSF. 

  © 2023 EKVA. Alle rechten voorbehouden